Α'θμια εκπαίδευση

primary schools

 

 

 

A). Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Από το Σεπτέμβριο του 2020, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports «Aσφάλεια στη θάλασσα, στα θαλάσσια σπορ και στο κολυμβητήριο» έχει ενταχθεί στα "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" του Υπουργείου Παιδείας που αποτελούν μέρος του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος της α'βάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της ενότητας Ζω καλύτερα – Ευ Ζην ------> Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και Πρόληψη, Οδική ασφάλεια , το οποίο απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες των τάξεων B' – ΣΤ' Δημοτικού.

 

Σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, υλοποιούνται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου ωρολόγιου προγράμματος, αξιοποιώντας μεθόδους διερευνητικής - ανακαλυπτικής μάθησης και με κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού, τεχνολογίας και επιστήμης σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος με δομή Ανοικτών, Ζωντανών Προγραμμάτων Σπουδών και Διαδικασιών. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αποτελούν καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση, η οποία συνίσταται στην πιλοτική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού
Πλέον το πρόγραμμα του Safe Water Sports είναι επίσημο, κοινοποιείται από το ίδιο το Υπ. Παιδείας στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν σεμινάρια για το πώς θα διδάξουν το αντικείμενο αυτό στους μαθητές τους, ακολουθώντας τις δικές μας οδηγίες.
Το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό αντλείται από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ, με τίτλο «Πλατφόρμα 21+» και περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό ή/και οδηγό εκπαιδευτικού, οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό ή/και φύλλα εργασίας, προτεινόμενες σχολικές δράσεις για την εργαστηριακή και βιωματική προσέγγιση του θέματος, φύλλα αξιολόγησης και αυτο-αξιολόγησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενημερωτικό υλικό προς τους γονείς, κατάλληλα διαβαθμισμένο ανά τάξη.

 

Για να κατεβάσετε το εκπαιδευτικό υλικό που διδάσκεται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Β). E-learning πλατφόρμα Safe Water Sports

 

Τι περιλαμβάνει;

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-learning),η οποία λειτουργεί ως συμπληρωματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, περιλαμβάνει περισσότερες από 50 προτεινόμενες δραστηριότητες οι οποίες έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ( δείτε εδώ την έγκριση ) ως αυτόνομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και συνδυάζουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Οι δραστηριότητες αυτές καλύπτουν τις βασικές γνώσεις που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για την ασφάλειά τους στο νερό (κολυμβητήριο, παραλία, θάλασσα, θαλάσσια σπορ).
Όλο το υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, αλλά και τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, διανέμεται μέσω της online πλατφόρμας Safe Water Sports Academy , η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα και για την παρακολούθηση της προόδου της κάθε ομάδας από τον εκπαιδευτικό και το Safe Water Sports.Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν επιλέγονται και οι κατάλληλες δραστηριότητες,

 

Πως υλοποιείται;

 

Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι διαθεματικές (πχ. καλλιτεχνικά, γλώσσα, κοινωνική αγωγή, γεωγραφία, φυσική, ξένη γλώσσα κλπ) και μπορούν να υλοποιηθούν στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος, οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, παράλληλα με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

 

Κάντε click εδώ για να κατεβάσετε το φυλλάδιο του προγράμματος και της πλατφόρμας.

 

Στόχος κάθε τάξης είναι να πραγματοποιήσει όσες το δυνατόν περισσότερες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες και τουλάχιστον μία από κάθε θεματική ενότητα. Στην περίπτωση αυτή η υλοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη και επιτυχής. Στα παιδιά της τάξης και στον εκπαιδευτικό που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, το Safe Water Sports θα απονείμει Ειδικό Αναμνηστικό Δίπλωμα στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

 

Πώς γίνεται η αίτηση συμμετοχής στο e-learning πρόγραμμα;

 

Βήμα 1ο –Υποβολή αίτησης συμμετοχής

 

Στην ηλεκτρονική αίτηση ο χρήστης επιλέγει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάνει κλικ στην «Αίτηση». Στην επόμενη σελίδα, αν είναι νέος χρήστης επιλέγει "Δηλώστε Συμμετοχή" και συμπληρώνει τα απαραίτητα πεδία. (ονομ/νυμο, email/username, κωδικό, σχολείοκ.λπ.) Αν έχει ήδη λογαριασμό, από παλαιότερη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, εισάγει τα στοιχεία (username, password) και δηλώνει Συμμετοχή.

 

Βήμα 2ο - Ενεργοποίηση

 

Μόλις ο εκπαιδευτικός υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής επιτυχώς, θα λάβει σχετικό email επιβεβαίωσης.
Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός συνδέεται (login) στην online πλατφόρμα Safe Water Sports Academy με το username/κωδικό του, για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο του προγράμματος.

 

Βήμα 3ο - Υλοποίηση

 

Ο εκπαιδευτικός επιλέγει τις δραστηριότητες που επιθυμεί να υλοποιήσει με τους μαθητές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Για κάθε ενότητα μπορεί να «ανεβάσει» (upload) τα ζητούμενα από το Πρόγραμμα αποδεικτικά ότι η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με επιτυχία (όπως φωτογραφίες, αρχείο κειμένου, κ.ά.).
Για να ανεβάσει οποιοδήποτε υλικό, ο εκπαιδευτικός συνδέεται στην πλατφόρμα και επιλέγει στο μενού ''Aνάρτηση Εργασιών''. Στη συνέχεια επιλέγει την ενότητα και τη δραστηριότητα που αντιστοιχεί το αποδεικτικό που επιθυμεί να «ανεβάσει». Τέλος, θα πρέπει να ανεβάζει είτε μία μία φωτογραφία δίνοντας τίτλο όπως απαιτείται, είτε ένα συμπιεσμένο ζιπαρισμένο αρχείο. Προκειμένου να επαληθεύει ο εκπαιδευτικός το ανέβασμα του υλικού, θα πρέπει και ο ίδιος να το βλέπει μόλις το αποθηκεύει.

 

Τι είναι το Συνέδριο των Θαλασσοφυλάκων;

Τον Οκτώβριο κάθε ημερολογιακού έτους διοργανώνεται στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο των Θαλασσοφυλάκων στο οποίο συμμετέχουν 13 αποστολές, μια από κάθε Περιφέρεια της χώρας και μία αποστολή από κάθε περιοχή της Κύπρου. Η αποστολή της κάθε Περιφέρειας θα προέρχεται από το σχολείο εκείνο που υλοποίησε τις περισσότερες δραστηριότητες του προγράμματος την χρονιά που πέρασε και θα απαρτίζεται από τον Εθελοντή Εκπαιδευτικό που ήταν επικεφαλής της Ομάδας, τον αρχηγό της Ομάδας (μαθητή) με τους γονείς του. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής καλύπτονται από τον Οργανισμό.
Η διάρκεια του συνεδρίου είναι μια μέρα και σε αυτό παρουσιάζεται η δουλειά του σχολείου, γίνεται η αντίστοιχη βράβευση και ανταλλάσσονται γνώμες, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο την συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

Παρακολουθήστε εδώ το διαδικτυακό Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων 2020 & εδώ τις δουλειές των μαθητών για τη σχολική χρονιά 2019-2020.

 

Παρακολουθήστε εδώ στιγμιότυπα από το Συνέδριο Θαλασσοφυλάκων 2019 & εδώ τις δουλειές των μαθητών για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

 

Ηλεκτρονική Αίτηση Συμμετοχής

 

Ιδρυτικός Δωρητής του εκπαιδευτικού προγράμματος Safe Water Sports, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος